Hjem » Asker&Bærum » Reiser & opplevelser »  Få fullt utbytte av din neste ferie

Få fullt utbytte av din neste ferie

Det er ikke lenger nok å bare ligge på en solseng i Syden. Skal du ha fullt utbytte av reisen må du senke kravene og bli kjent med lokalbefolkningen.

Vi er et reisende folkeslag. I følge en undersøkelse gjort av SSB er vi etter tyskere de i Europa som reiser oftest. Ser vi på utviklingen de siste 10 årene har utenlandsreiser økt med 56 prosent. Oppleve en annen kultur, eksotisk mat og møte nye mennesker er de vanligste grunnene til at vi reiser. Men hvor godt kjent blir vi egentlig med landet vi besøker ved å ligge på en solseng på et «all-inclusive» hotell? Hva med å leie en bil eller ta bussen og se hvor de lokale befinner seg?

Innblikk i andres hverdag

Vigdis Fondevik (58) har jobbet som reiseleder i 25 år i Europa og Kina. Hun har hatt med mange grupper til Kina som har blitt overrasket over at kinesere er på mange måter like oss selv spesielt når det kommer til humor.
– Det er viktig å komme ut av bobla vår, se hvordan det er andre steder og bli kjent med andre kulturer. Vi har godt av forandringen det medfører og det er ingenting vi lærer så mye av som nettopp det å reise. Det gjør noe med oss og vi får en større forståelse for kulturen vi har oppsøkt, sier Fondevik.
Hun legger også til at vi blir mer tolerante ovenfor andre kulturer når vi reiser.
– Dette er veldig viktig siden vi har en tendens til å tro at vi er de beste. Det å reise tar spoten vekk fra oss selv og vi får et verdifullt innblikk i andres hverdag, sier hun.
Reiselederen anbefaler å lese så mye som mulig om landet du skal besøke.
– Du får så mye igjen for det når du er der. Det er også viktig å forberede magen på en annen bakteriekultur og passe på hygiene underveis. Er man ikke frisk så vil man bare hjem igjen. Det aller viktigste er å reise med et åpent sinn, ta med godt humør og ikke sammenlikne alt med hjemme, sier Fondevik.

Langtidsreiser

Reiseblogger Stig Jensen (31) fra stigsworld.com foretrekker reiser som strekker seg over flere måneder eller år. Rett før jul kom han hjem fra sin lengste reise gjennom 34 land som varte i 15 måneder.
– Du får reist rundt en del på 4 uker, men du mister også mye. Jeg hadde lyst på en reise uten tidspress der jeg kunne gjøre akkurat det jeg hadde ville, sier Jensen.
Han har opplevd å komme til et paradis for så å bli tvunget til å reise videre på grunn av reiseplanen.
– Det handler om å nyte et sted til det fulle og derfor er det greit å ha mye tid slik at du kan være der så lenge du ønsker, sier Jensen.
    Da han var 19 år kjøpte han en enveisbillett til Øst-Europa og 6 måneder senere landet han i Bergen som en ny mann.
– Du blir mer tolerant ovenfor andre mennesker og kulturer. I Asia ser du mye fattigdom og du lærer å sette pris på hvordan vi har det i Norge. På Borneo fikk jeg se nedhogging av skog for palmeolje planer. Jeg visste at det var alvorlig å hogge ned regnskog, men du får det litt nærmere hjertet når du ser det i praksis, sier Jensen.
De beste opplevelse hadde han i møte med de lokale som han ofte lånte sofa av for å kutte ned på utgifter samt å få se landet fra en annen side. Han har flere ganger blitt tatt med på aktiviteter som han aldri ville ha dumpet bort i selv. Når han ikke reiser åpner han hjemmet sitt til andre reisende.
– For meg er ikke det første jeg gjør å besøke et museum, men jeg prøver heller å få en følelse av hvordan de lokale lever, sier Jensen.
    Med kulturforskjeller og kommunikasjonsproblemer kan turister bli et enkelt bytte for lokalbefolkningen, noe Jensen har fått oppleve flere ganger.
– Det er viktig å tenke at folk er greie til det motsatte er blitt bevist, sier han.

Korte reiser

Reiseblogger Cecilie Hauge Ågotnes (40) fra nobackpacker.no, setter pris på å komme seg bort fra hverdagen. Til forskjell fra Jensen varer hennes reiser bare noen uker på grunn av en kroniske sykdom. Det var da hun bodde et år i Liverpool, for 7 år siden, at hun fikk lopper i blodet. I dag reiser hun en gang i måneden.
– Det har blitt veldig trendy at alle skal like å reise, men jeg kjenner mange som er hjemmekjære og ikke har det behovet. Noen reiser fra sted til sted hele livet, men det kunne jeg aldri gjort. Jeg trenger basen min hjemme og vite at her har jeg alle tingene mine, sier Ågotnes.
    Med en kronisk sykdom har hun mange ganger blitt spurt hvorfor hun reiser når hun vet hvor vanskelig det er.
– Det er ikke lett. Det gjelder å planlegge, men for meg så handler det om å føle at jeg er litt normal selv om jeg har mye smerter og er sliten. Kroppen min må jeg dessverre ha med meg uansett hvor jeg er, så da kan jeg like gjerne sitte på et hotell i utlandet, der slipper jeg også unna en del daglige gjøremål som jeg måtte ha gjort hvis jeg var hjemme, sier hun.
    Da hun ble syk var det to ting hun bestemte seg for å fortsette med. Det ene var å lage god mat og det andre var å reise. Desto eldre hun blir desto vanskeligere er det for henne å hente seg inn igjen når hun krysser tidssoner.
– Har du problemer med å forflytte deg eller spise den lokale maten, som jeg har, da er det viktig å ta med seg hjelpemidler og det du trenger av mat. Du kan ikke gå ut i fra at landet du kommer til har den glutenfrie maten du trenger. Du kan heller ikke ha forventninger om at du skal spise et gourmetmåltid hvis du har mange mat allergier, men det betyr ikke at du skal slutte å reise, sier Ågotnes.

Tekst: Terese Torgersen | Foto: Stig Jensen, Vigdis Fondevik & Cecilie Hauge Ågotnes
 

Følg IN magasinet på Facebook